La jornada va tenir lloc  el dia 8 de febrer al Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la participació de gairebé una cinquantena de persones involucrades en activitats de promoció de l’economia circular especialment a la comarca. La jornada va servir per crear un espai de col·laboració i registre de bones pràctiques  i a la vegada generar noves idees per a l’impuls de propostes. La presentació d’experiències per part de LafargeHolcin, el Reial Club de Golf el Prat & Vallès,  l’Ajuntament de Sant Cugat i Campos Estela va donar un marc de qualitat a la sessió.  I el patrocini de Mercavallès amb productes de proximitat, Campos Estela amb Iogurts Ecològics i Cafès Novell amb càpsules compostables va ajudar a crear amb caliu un espai de networking.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va donar la benvinguda a les persones assistents i els va transmetre la necessitat de “posar en valor i fer visibles les propostes d’economia circular al Vallès”. Va comentar que la jornada forma part d’una aposta estratègica que l’ens està promovent, el Vallès Circular,  que compta amb la col·laboració d’administracions i agents del territori que van signar l’Acord Vallès Circular l’any 2017. Va animar a les organitzacions  presents a implicar-se en la iniciativa apostant per l’economia circular, assumint un compromís mediambiental i social.  Finalment, va recordar que la jornada estava emmarcada en la Circular Economy Mapping Week, una iniciativa simultània a nivell mundial impulsada pel Circular Economy Club  (CEC), entitat que té la seu a Londres i que està generant una xarxa internacional de col·laboradors, que ja compta amb més de 2.600 professionals de 67 països.

 

A partir de la presentació de la jornada, alineada amb les polítiques de foment de l’economia verda i circular de la Generalitat de Catalunya i dins del pla d’actuació del Vallès Circular, es va donar pas a la presentació d’un seguit d’experiències que van ser molt inspiradores. Lafarge Holcim va presentar la seva contribució a l’economia circular a traves del disseny i la construcció sostenible, l’optimització de recursos, l’eficiència energètica i el reciclatge mineral en la fabricació de ciment. El Reial Club de Golf el Prat & Vallès va explicar com han aconseguit complir amb els seus reptes ambientals, socials i sostenibles des del 2003 a la comarca, principalment amb el Sistema de Regeneració d’aigües residuals i incorporant aquest element com a valor afegit a les instal·lacions. Des de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès van presentar en primícia l’Ambiteca, un nou concepte de deixalleria que inauguraran al març i que inclou diversos recursos per afavorir una relació diferent de la ciutadania amb els residus per tal que siguin considerats un recurs.  Per últim, Campos Estela, empresa orientada a l’elaboració d’àpats i lleure per escoles, va donar a conèixer diferents projectes que porten a terme per promoure l’educació envers la sostenibilitat a través de la seva activitat i amb projectes que integren els principis de la circularitat. Destaquen la proposta  “Pesa i Pensa” i el projecte “Recooperem” que executen amb el Consell Comarcal i que lluiten contra el malbaratament alimentari.

Abans d’iniciar el treball col·laboratiu entre les persones participants, aquestes van poder compartir un espai de networking tot gaudint dels productes facilitats per les empreses patrocinadores:  fruita i botifarra d’ou de Mercavallès, iogurt ecològic de Campos Estela i cafè amb càpsules compostables de Cafès Novell.

Finalment, el treball en grups va permetre compartir informacions i activar el  mapeig d’experiències d’economia circular, tan dels propis assistents com d’altres conegudes.

La jornada, organitzada pel Consell Comarcal, Leitat Technological Center, el Parc de Recerca UAB i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va permetre registrar informació directa d’una quarantena d’experiències d’economia circular i de forma indirecta de més de cinquanta.  Va ser molt interessant per la informació registrada que servirà per ser divulgada i  despertar nous projectes.

Gràcies a tothom per la participació i implicació que ha fet possible que el Vallès Occidental hagi estat un dels territoris on s’ha fet efectiu el Circular Economy Mapping Week 2018, entre el 5 i l’11 de febrer, al costat de 48 ciutats del món del nivell d’Amsterdam, New York, Buenos Aires, Londres o Munich. El major nombre de jornades ha tingut lloc a Europa (31), amb el lideratge del Regne Unit (10) i de Suècia (9). A Espanya s’han realitzat 3: Madrid, València i Vallès Occidental. I a Amèrica s’han registrat 11 jornades, 5 a Oceania i 2 a Àfrica.