A través del Vallès Circular celebrem la setmana del Consum Responsable i el dia mundial de les persones consumidores, 15 de març, convidant a la ciutadania a jugar un rol actiu incorporant criteris propis de l’economia circular i hàbits que mobilitzin la demanda d’una oferta de productes i serveis més sostenible.
Amb l’actual model de consum lineal, basat en produir, usar i tirar, i la previsió d’augment de la demanda associat al creixement de població (segons Nacions Unides es preveu passar de 7.600 milions de persones al 2017 a 9.800 milions per a 2050), es supera la capacitat de la Terra de produir recursos i absorbir residus: es fa necessari adoptar hàbits de consum més responsable. L’Economia Circular es presenta com una bona estratègia, una manera diferent de consumir, que posa en valor aspectes com la reducció del consum, la compra de proximitat, el consum col·laboratiu, la reutilització, la reparació… Elements que ajuden a allargar el temps de vida dels productes evitant el desaprofitament de matèries primeres i recursos com l’aigua o l’energia.
Des del Vallès Circular, iniciativa que recolza l’evolució cap a una economia circular al Vallès Occidental, es vol posar èmfasi en la importància que té la ciutadania, amb els seus hàbits de consum i les decisions de compra, per assolir els beneficis d’un model econòmic més sostenible social i ambientalment. I s’aposta per la promoció del consum responsable amb la visió #pensacircular, presentant cada mes un pòster per provocar la reflexió i/o aportar informació, despertant l’interès per assolir un consum més responsable associat al canvi de valors i prioritats, a una manera diferent de pensar i actuar.
Celebrant la setmana del consum responsable, es presenta un cartell que pren com a referència la pel·lícula Blade Runner, que ens situa en un escenari futurista -2019- on la tecnologia ha permès conquerir l’espai però ha deixat sense resoldre greus problemes del planeta d’origen. El cartell ironitza amb casos específics de pràctiques de consum que impliquen conseqüències ambientals negatives, però que poden ser substituïdes per hàbits més sostenibles.
#pensacircular per consumir de manera diferent: Reflexionant sobre la necessitat abans de comprar, revertint efectes de l’obsolescència programada apostant per la Reparació dels electrodomèstics, Rebutjant productes sobreenvasats, Reutilitzant bosses, envasos i productes quotidians, Reduint la compra de productes que són d’ús puntual i llogar o compartir, Reduint el malbaratament sistemàtic d’aliments a través d’estratègies de Reaprofitament…
Reduir els bens, les despeses, l’explotació de recursos naturals, la contaminació, els residus…, per millorar les condicions de vida i la salut de les persones i del planeta.