La iniciativa Vallès Circular va ser seleccionada d’entre més de 500 propostes i ha estat presentada aquesta setmana en el congrés Smart City Expo World celebrat a Barcelona.  Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, va presentar ahir el projecte en l’Àgora central del Congrés, com una iniciativa territorial innovadora per avançar cap a l’economia circular.

L’Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, va participar ahir en la sessió “Circular Economy&Innovation in Waste Management” organitzada dins l’àmbit Medi Ambient Urbà de l’Samrt City Expo World Congress (SCEWC), que es celebra a Barcelona els dies 19, 20 i 21 de novembre. En aquesta sessió va presentar el Vallès Circular, com una iniciativa territorial innovadora per avançar cap a l’economia circular.

El Vallès Circular va ser presentat en una sessió centrada en donar a conèixer actuacions pràctiques per canviar el model econòmic, amb diversos exemples d’impuls de l’economia circular i diferents formes de gestionar els residus perquè siguin recursos, compartida amb experiències de Circular Oslo, l’Agència Nacional de Medi Ambient de Singapore i propostes d’empreses i consultories. El president del Consell Comarcal va fer referència al context comarcal en el qual es desenvolupa el Vallès Circular i va destacar el seu caràcter territorial i col·laboratiu, orientat al treball en xarxa i la incorporació de coneixements i recursos. Ignasi Giménez va destacar “la necessitat de construir ciutats circulars sota els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides” i va assegurar que “cal posar la tecnologia smart al servei del desenvolupament sostenible”.

El president va ressaltar “la importància de treballar en favor de l’economia circular, a nivell ambiental per donar una resposta als reptes del planeta, a nivell econòmic per aprofitar l’oportunitat per la creació de nous negocis i d’ocupació i a nivell social per millorar les condicions de vida i el benestar de les persones” i va afegir que “les administracions locals són clau per promoure el canvi i la transformació en entorns urbans. Tenen un gran poder per aconseguir canvis significatius en els hàbits de consum i les dinàmiques del mercat a través de la definició de polítiques locals favorables i la incorporació dels principis de circularitat en la prestació de serveis i organització d’activitats educatives, comunitàries, culturals… i mitjançant la compra pública o la gestió urbanística i d’infraestructures.”

Smart City Expo World Congress i economia circular a les ciutats

L’Smart City Expo World Congress és el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona, que celebra aquest any la novena edició sota el lema Cities made of dreams. Es tracta d’un referent a nivell mundial en l’àmbit de les ciutats intel·ligents, acollint la participació de representants municipals, institucions, líders acadèmics i de pensament, centres d’investigació, empreses i emprenedors amb important poder d’acció i decisió.

Dins de l’SCEWC 2019 es troba una àmplia zona amb l’exposició de solucions reals i espais de networking. S’han organitzats sessions entorn a cinc temes principals relacionats amb els principals problemes que han d’afrontar les ciutats: Transformació digital, medi ambient urbà, mobilitat, governança i finances, i ciutats inclusives i compartides.

Avui dia les ciutats necessiten quasi dos terços de l’energia global, produeixen fins el 80% dels gasos d’efecte hivernacle i generen la meitat dels residus mundials. Les ciutats hauran de fer front a reptes relacionats amb l’increment previst de població i de creixement de les zones urbanes, el que comportarà un major consum de recursos per càpita insostenible per al planeta. En aquest context, l’economia circular ocupa un paper rellevant per actuar i generar una manera diferent de pensar i actuar, de produir i de consumir. Repensar la manera de produir i consumir, redissenyar productes incorporant opcions de reparació i reutilització, reduir els consums i la generació de residus, són reptes que ens impliquen a tots.