El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va presentar la ponència “Vallès Circular: innovació per a la sostenibilitat territorial” en el marc de la COP25, convidat per la FEMP (Federación Española de Municipios y Províncias). El Vallès Circular ha estat un dels projectes seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat, conjuntament amb altres projectes territorials per avançar cap a l’economia circular.

En la presentació de la iniciativa territorial Vallès Circular, el president del Consell, Ignasi Giménez, va posar èmfasi en que “cada govern plantejarà accions globals per complir els objectius de no contaminació, però des de cada poble i cada ciutat hem de poder articular mesures concretes que ens permetin contribuir a mitigar l’emergència climàtica. Des dels 23 municipis de la comarca, junt amb els centres de recerca i entitats econòmiques i socials, no només hem de ser més sostenibles, sinó també pilotar una transició ecològica justa que afecti les polítiques de medi ambient i sostenibilitat, d’energia, de canvi de model productiu i de consum, de model de mobilitat, de valorització i aprofitament dels residus i els recursos sense deixar ningú enrere ni augmentar les desigualtats”. I va anunciar que s’ha iniciat una prova pilot amb 4 ajuntaments de la comarca per implementar diferents actuacions que permetin avançar des dels municipis i convertir-se en Ciutats Circulars: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Sant Quirze del Vallès.

Es va fer referència a iniciatives rellevants de la comarca relacionades amb l’economia circular, com el projecte Recooperem: el projecte d’aprofitament alimentari a les escoles que permet, reduir el malbaratament i els residus orgànics, i alhora, proporcionar àpats saludables a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat. O el projecte del Servei de Biomassa Comarcal que té com a objectiu la generació d’energia neta al mateix temps que es fa una important tasca de prevenció d’incendis gràcies a la implicació dels propietaris forestals. Finalment, també es van destacar les accions impulsades des del Consorci per a Gestió Residus del Vallès Occidental per implementar nous sistemes de gestió de residus que  permetin assolir uns majors percentatges de reciclatge i aconseguir una major valorització del residu produït.

El president del Consell, Ignasi Giménez assegura que “a la Cimera hem pogut comprovar que és cert que els Estats i els governs negocien les estratègies i els objectius de futur, però el que és evident és que des del món municipal estem treballant i estem endegant projectes importants envers el clima i la sostenibilitat”.

En la COP25 ha estat present una representació de la comarca que ha mantenir contactes en el marc de la cimera amb representants d’entitats, empreses i altres administracions. Ha estat encapçalada pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Nil López, així com també pel vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez. També hi ha assistit l’alcaldessa de Badia i diputada de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; l’alcalde de Barberà, Xavier Garcés i l’alcalde de Polinyà i Diputat de la Diputació de Barcelona, Javier Silva. També hi assistiran regidors i regidores dels ajuntaments de Castellar del Vallès i Badia del Vallès.