L’economia circular suposa un canvi de paradigma econòmic, una manera diferent de produir i consumir necessària per a la sostenibilitat del planeta, que comportarà canvis profunds en tots els sectors d’activitat econòmica i en els hàbits de la ciutadania. Des del Vallès Circular, i a través de la Guia d’Activitats Educatives de Consell Comarcal 2018-19, s’ofereix als centres educatius uns Tallers d’Economia Circular per donar a conèixer aquest concepte, perquè és important i com s’incorpora en l’activitat econòmica i social.
El jovent, que ha crescut immers en un model econòmic lineal centrat en “produir, usar i tirar, ha de conèixer que hi ha un model alternatiu en el que els materials, productes i serveis són dissenyats per ser aprofitats i durar el màxim de temps possible dins l’economia. I ha de ser protagonista d’un canvi de model, tant en condició de ciutadans i consumidors, com en condició de futurs professionals.
En aquest context, des del Vallès Circular, el Consell Comarcal ofereix als centres educatius la possibilitat de fer el Taller “Economia circular: Cap a un model de producció i consum sostenible”.
Actualment, hi ha planificats 7 Tallers per la primavera del 2019 en centres de secundària de sis municipis de la comarca. El passat 11 de març va tenir lloc el primer d’aquests Tallers amb un grup de 26 alumnes Grau Superior d’Administració i Finances de l’Institut de Badia del Vallès. Es va situar a l’alumnat com a actor actiu del canvi i, a partir de l’aportació d’experiències quotidianes seves, es va contraposar l’economia circular amb el model lineal treballant exemples sobre la ineficàcia d’un sistema de producció i consum que facilita l’ús dels productes d’una manera insuficient, que desaprofita matèries primeres i recursos tot generant pèrdues econòmiques i multiplicant l’impacte en el medi ambient.
Finalment, es va incorporar una activitat on van tenir que pensar una idea de negoci basada en l’economia circular, aplicant els conceptes presentats a nous dissenys o usos de productes que fan servir en el seu dia a dia (roba, electrodomèstics petits, electrònica o bicicletes). Amb aquesta activitat es dona suport a incorporar l’economia circular en els projectes d’emprenedoria que han de fer dins de la formació, i que aquest any podran presentar en la 14a edició dels Premis Nous Professionals, que impulsa l’ajuntament de Terrassa amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental entre d’altres entitats. En aquesta edició s’ha introduït com a novetat la distribució per categories, amb un premi per als millors projectes d’economia circular que tindrà una recompensa econòmica facilitada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i empreses adherides al Vallès Circular.