El Vallès Circular es presenta com una bona pràctica en l’informe elaborat per COTEC “Situació de l’economia circular en Espanya”, una nova edició del que va publicar al 2017. L’informe situa polítiques en desenvolupament a nivell d’Europa i Espanya, indicadors sobre l’economia circular a Espanya i recomanacions per seguir un full de ruta cap a l’economia circular. Un informe elaborat amb la col·laboració entre d’altres de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC que forma part de la Xarxa d’entitats Vallès Circular.

El Vallès Circular es va presentar en la taula de “Polítiques i estratègies per a la transició cap a una economia circular”. El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va participar en la jornada de presentació de l’informe que va tenir lloc a Barcelona el dia 7 d’octubre. Va repassar quin ha estat el full de ruta que s’ha seguit, ressaltant especialment la signatura de l’Acord Vallès Circular al 2017 com un element important per posar el tema en l’agenda política de la comarca. I va explicar que en el moment actual es planteja “potenciar el paper dels municipis per reforçar l’estratègia i aconseguir resultats, reforçant el rol dels ajuntaments com a referent i dinamitzador del canvi, incorporant la visió de l’economia circular en totes les àrees i actuacions, promovent polítiques d’economia circular i posant en marxa pràctiques de circularitat per ser exemple i influir en els mercats a través de la compra pública i la gestió d’infraestructures”.

Al llarg de la seva presentació, va fer referència a iniciatives rellevants de l’acció desenvolupada en el Vallès Circular com el Market place en economia circular que ja ha fet 3 edicions; la Plataforma Tecnologia i Assessorament en economia circular que s’ha impulsat amb els centres de recerca EURECAT i LEITAT i les Universitats ESDI, UAB i UPC; les entrevistes i assessoraments a empreses per impulsar l’economia circular; o els tallers sobre tendències i oportunitats de l’economia circular que s’han realitzat en centres de secundària o formació professional.

Ignasi Giménez va remarcar que “ens trobem en un moment en el qual estan convergent dues situacions que ens posen davant de nous reptes: d’una banda la ralentització de l’economia i de l’altre, una situació d’emergència climàtica que ens obliga a prendre decisions i a canviar models. Hem de ser valents i aprofitar aquesta situació com a una oportunitat per, des el món local, impulsar una transició efectiva i un canvi de model econòmic”. Finalment, va indicar també que es necessiten “canvis legislatius, mesures fiscals i normatives que actuïn com a estímul per a nous estils de consum i la generació d’oportunitats de negoci i ocupació amb mesures com un major aprofitament de residus industrial com a subproductes o l’activació del mercat de reparació de productes i el consum de segona mà, reduint l’IVA aplicat”.

En la jornada es van conèixer de primera ma experiències d’èxit en sistemes de producció circular de companyies com Aigües de Barcelona, Atlantic Copper, Econward Tech, Mercadona, Plastic Energy y Repsol. I representants del mon de l’empresa van aportar la seva visió sobre com finançar l’economia circular, en una taula que va comptar amb l’aportació de Banco Iberoamericano de Desarrollo, Instituto de Crédito Oficial, Agència per a la Competitivitat de l’Empresa-ACCIÓ, i AgroBank, CaixaBank.

LA TRANSICIÓ CAP A UNA ECONOMIA CIRCULAR S’ESTANCA segons l’informe

Les dades de l’informe revelen un retrocés en els principals indicadors, alhora que s’ha registrat un major coneixement del concepte: un de cada tres espanyols té coneixement del concepte quan fa dos anys eren un de cada deu.

Segons l’informe, Espanya manté patrons de producció i consum amb grans rigideses estructurals que dificulten la introducció de models més circulars i sostenibles. I la maca d’indicadors específics per mesurar la circularitat en l’economia és un altra limitació per avançar-hi.

Accés a Informe i Annex amb fitxes tècniques de bones pràctiques: “Situació de l’economia circular en Espanya”