La ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, va lliurar ahir al president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, el premi a millor pràctica en Economia Circular, en la categoria de “millor iniciativa pública”, que l’empresa BASF i el Club de Excelencia en Sostenibilidad han atorgat al Vallès Circular.

En el marc d’un context mundial que aposta per la sostenibilitat com a element imprescindible per fer front a la situació d’emergència climàtica que viu el planeta, es desenvolupa el Vallès Circular, una iniciativa de caràcter territorial impulsada pel Consell Comarcal al Vallès Occidental, compartida amb els 23 ajuntaments de la comarca i amb agents socials, ambientals i econòmics. Neix el 2016 i es desenvolupa com un proposta col·laborativa amb la finalitat de desenvolupar una estratègia transversal de transició cap a l’economia circular al Vallès Occidental. Integra accions en diversos àmbits: innovació circular en processos productius, aprofitament alimentari, energies renovables, gestió i valorització de residus, consum responsable amb visió circular o construcció de ciutats circulars, incorporant la complementarietat amb iniciatives locals i dels agents Vallès Circular.

L’economia circular es presenta com una bona alternativa per estimular un canvi de processos productius i d’hàbits de consum, amb capacitat per provocar un canvi sistèmic contraposat a l’actual model lineal, basat en l’extracció, la fabricació, la utilització i l’eliminació de productes i materials. En l’economia circular els materials, productes i serveis són dissenyats per durar i tornar a entrar en la cadena de valor (per nous usos, modificats o com a components), eliminant tòxics i usant energies renovables. Repensar la manera de produir i consumir, redissenyar productes incorporant opcions de reparació i reutilització, reduir els consums i la generació de residus, són reptes que ens impliquen a tots

En el col·loqui sobre economia circular de l’acte, l’Ignasi Giménez ha ressaltat “el paper clau de les administracions locals com a motor de canvi per fer realitat la transició de model econòmic, assumint un rol actiu com a referent, en la dinamització d’agents i la creació de condiciones facilitadores. A través de la definició de polítiques locals favorables, la prestació de serveis i mesures administratives de suport, l’organització d’activitats i esdeveniments amb visió circular… les administracions de proximitat  tenen un gran poder per influir en les dinàmiques de comportament de la ciutadania i en els mercats, a través de la compra pública de productes i serveis”. I ha afegit que “el canvi sistèmic que suposa l’economia circular requereix d’actuacions en tots els àmbits: educatiu, comunitari, sanitari, cultural… per aconseguir canvis significatius en els hàbits de consum i l’activitat productiva en tots els sectors econòmics. En definitiva, per pensar i actuar de manera diferent”.

El Vallès Circular ha obtingut el reconeixement a l’activitat desenvolupada en la primera edició d’aquests premis, uns guardons dirigits “a iniciatives que facin front al desafiament dels recursos naturals limitats a través dels diferents models de negoci circulars”, tal com indica BASF, empresa impulsora que té dos centres de treball al Vallès Occidental, un a Castellbisbal i l’altre a Rubí.

També han estat premiats com a millors pràctiques en la resta de categories Coca Cola amb el projecte “Mares Circulares” com a gran empresa; Cafès Novell SA de Vilafranca del Penedès com a PIME amb la iniciativa de “càpsules compostables”; l’Start-up Recircular Servicios ambientales amb la proposta “recircular o recircular, perquè els residus no existeixen”; i finalment, en la categoria de millor investigació, la Universitat de las Palmas de Gran Canària amb el treball “R+D+i towards aquaponic development in the up islandès and the circular economy”.