El Consell Comarcal del Vallès Occidental està participant en un projecte europeu que té com a finalitat desenvolupar eines de sensibilització i formació en l’àmbit de la prevenció i gestió de residus orgànics a partir de l’aplicació de la Intel·ligència Artificial. El projecte anomenat AI4Waste està finançat en el marc del programa ERASMUS+. L’experiència vol aportar nou valor al projecte d’economia circular RECOOPEREM: Sostenibilitat Alimentària al Vallès Occidental amb l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial que puguin millorar-ne els processos i la gestió.

Entre els productes previstos en el marc del projecte en destaca la realització d’una caixa d’eines per a l’aplicació de la Intel·ligència artificial en la sostenibilitat alimentaria i la realització d’una formació en aquest àmbit. En aquest sentit, cal recordar que el projecte de sostenibilitat alimentària Recooperem és –a més d’un projecte social-, una acció que minimitza el residu orgànic provinent de cuines i menjadors de grans productors com escoles, empreses o hospitals aplicant criteris circulars.

De fet, en l’inici de les activitats del projecte, tècnics i tècniques comarcals ja han pogut participar a un taller per entendre i conèixer les possibilitats de l’aplicació de la intel·ligència artificial en els projectes que es porten a terme. Durant el taller, es va plantejar com poder millorar la eficiència en els processos de gestió i execució del projecte, així com la millora del sistema de recuperació i distribució dels aliments. Aquest taller va servir per introduir les prioritats i interessos dels socis per al treball que continuarà amb la formació i l’elaboració d’una caixa d’eines d’IA que es preveu realitzar durant l’execució d’aquest projecte Erasmus+.

El llançament del projecte ha tingut lloc a la ciutat de Porto, a Portugal, el 9 i 10 de maig. Allà s’ha fet la primera trobada on hi ha participat el Consell Comarcal, l’Associació de Municipis per a la gestió sostenible de residus de Gran Porto, LIPOR; l’empresa Sucessos Criativos, Lda de Portugal amb experiència en consultoria de serveis, gestió de fons comunitaris i en desenvolupament i innovació digital; i l’ens local DARICA BELEDÿSÍ del municipi de Darica de la província Kocaeli de Turquia.