El Ple comarcal, que va tenir lloc el passat 14 de gener, va aprovar per unanimitat l’adhesió a la Declaració Europea de Ciutats Circulars que es va presentar en la Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles sostenibles a Mannheim2020. Aquesta declaració, signada ja per 36 ciutats i regions de 16 països europeus, està impulsada per l’entitat ICLEI EUROPE, Xarxa de Governs Locals per a la Sostenibilitat, amb la col·laboració d’entitats rellevants com la Fundació Ellen MacArthur.

L’adhesió a aquesta Declaració està alineada amb la feina que es promou des del Consell Comarcal i la desenvolupada pel Vallès Circular, per impulsar el treball transversal de la circularitat com un dels elements clau envers la transició ecològica. Situa al Vallès Occidental com a territori pioner a Europa i actua com a palanca i instrument de suport a les polítiques i estratègies previstes per als propers anys. En l’actualitat, es relaciona a la participació del Consell Comarcal en el projecte transnacional Cityloops i al treball que s’està fent en la comarca per mobilitzar l’administració i els actors locals amb el projecte Construir Ciutats Circulars que es va posar en marxa a finals del 2020: participació directa de 8 municipis portant a terme una experiència pilot (Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Matadepera, Montcada i Reixac, Ripollet, i Ullastrell), que es complementarà amb la creació d’un grup de treball que permeti compartir l’experiència amb la resta de municipis i d’agents interessat del Vallès Circular, per tal de treballar conjuntament, aprendre i apropar l’acció local a la circularitat.

La Declaració Europea de Ciutats Circulars ha estat dissenyada per ajudar a accelerar la transició a l’EC. Impulsada per ICLEI Europe, Xarxa de Governs Locals per a la Sostenibilitat de més de 1.750 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible i actius en més de 100 països, ha estat desenvolupada per un grup d’entitats rellevants: UN Environment Porgramme – UNEP, Principal Autoritat Ambiental del món, la Fundació Ellen MacArthur, el Banc Europeu d’Inversions – BEI, European Circular Economy Research Alliance – ECERA, Centre col·laborador sobre consum i producció sostenibles – CSCP, Xarxa Eurocities, LWARB, London Waste and Recycling Board, Circular Flandes i WCycle Institut for Circular Economy. Signada en la fase fundacional per 28 ciutats de 16 països, va ser presentada en la Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles sostenibles Mannheim2020, i es va obrir a l’adhesió de ciutats i regions interessades. Aquesta Declaració també va ser presentada per ICLEI en la jornada d’engegada del projecte Construir Ciutats Circulars i celebrada al Vallès Occidental el dia 2 de novembre.

Una acció que s’ajusta a les estratègies marcades per avançar en la implementació del Pacte Verd Europeu, que donen especial valor al paper de les ciutats i regions per incorporar canvis i fer més circulars els sistemes i les economies locals, per anar més enllà de la recuperació tradicional de recursos en els sectors de residus o aigua i aplicar solucions circulars sostenibles, regeneratives, inclusives i justes. En aquesta línia, cal tenir present que la Comissió Europea ha posat en marxa la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars – CCRI per donar-hi suport, amb la creació d’una oficina específica. Aquesta iniciativa forma part del nou Pla d’acció d’Economia Circular i es centrarà en la implementació de solucions circulars a escala local i regional.